2013. január 1., kedd

Tőzsdei opciók

Tőzsdei opciók vétele és eladása

Amikor a legtöbb ember meghallja ezt a szót, hogy " tőzsdei opciók ", a leggyakrabban megjósolható reakciójuk ez:
Barátom, az opciók nem rizikósak?
Az opciókat igazán nehéz megérteni, nem?
Én hallottam emberekről, akik opciókkal kereskedtek, és minden pénzüket elvesztették!

Én megosztok veled egy titkot:

Az opciókereskedés közel sem olyan nehéz vagy rizikós, mint azt te gondolod, különösen ha van egy terved és van stratégiád.

Mi a rizikó mindezek után, kivéve ha a tudatlanság miatt születnek az eredmények?! Ha nem tudod, hogy mit csinálsz, minden rizikós. Az én barátom elvesztette a nagyújját egy balesetben, favágás közben. 
Ez azt jelenti, hogy a favágás rizikós?
Nos, ez az, ha te nem tudod, hogy nem teheted a kezed egy balta alá, az egy nagyon őrült dolog! 
Ezen a héten én visszább akartam mozdítani a "rizikó határt" egy kicsit, -megmagyarázni ezt a kevésbé ismert tőzsdei eszközt, ami szó szerint az égbe repíti a profitjaidat. 
A tőzsdebefektetés.hu ( http://www.strategydeskformula.com ) oldalán láthatod, hogy hogyan érhető el 50% profit, akár 5 nap alatt is. Amit ugyanígy megtehetsz hosszabb távon is! 
LEAP egy hosszú távú követelést képvisel.
A LEAP egy opció, azzal a lehetőséggel, hogy az élettartama eltarthat akár 2 évig is, ami az opciók területén aggastyánnak számít.
Az egyik óriási előnye a LEAP-oknak, hogy az áruk nagyon alacsony összehasonlítva a részvényekkel, amikhez kötődnek.
A részvény vételeknek-eladásoknak a döntő többsége megtörténik a két éves időtartam alatt, amíg a LEAP lefedi, ugye?
Általában ha valaki részvényt vásárol, azt el is adja néhány napon, héten, vagy hónapon belül.
Megtartani a részvényt több mint két évig, ez ritka az egyéni kereskedőknél, vagy befektetőknél.
A kedvencként szeretett részvény az, amelyiket örökre megtartják, de ez kivételes és talán meglehet csinálni annál a cégnél ahol dolgozol, vagy dolgoztál. Mert ragaszkodsz hozzá.

Miért nem vásárolsz kedvezményes áron, ha tudsz?

Ha azon gondolkodsz, hogy részvényt vásárolsz és pár hétig vagy hónapig meg is tartod, akkor igazán el kellene gondolkodnod, hogy inkább LEAP-et használj a részvény helyett.
Ha ezt csinálod, akkor megadod magadnak a lehetőséget, hogy igazán kedvezménnyel vásárolj.

Így működik:
Ma az International Business Machs Com (IBM. 2007.január) részvényeit 75.00 dollárért tudod megvenni. 100 darab részvény 7.500 dollárba kerül.
Most ha megnézzük az International Business Machs Com-ot LEAP szerit, a megtakarítás nagyon nyilvánvalóvá válik.
A 2008 januári LEAP ára 6.60 dollár részvényenként, a mai napon.
Ahhoz, hogy 100 darab International Business Machs Com (IBM) részvényt kontrolláljunk, ez csak 6.60 dollárba kerül.
100 IBM részvény 7.500 dollár
2008 jnuári LEAP ára 660 dollár 
Ez 6.840 dollár kedvezményt jelent.
*A LEAP amit vásároltál, megegyezik a IBM részvények értékével.*
Ha van valami hátránya, az az, hogy a LEAP meghatározott ideig tart csak, amíg az IBM részvényeket bármeddig megtarthatod, ha akarod.

Használj a LEAP-et!

A LEAP le fog járni 2008 januárjában, 12 hónap múlva a jövőben. Amint említettem az előbb, a legtöbb kis befektető csak relatív rövid ideig tartja meg a részvényt.
Csak néhány ember tartja meg a részvényeket 12 hónapig, vagy még tovább kivéve, hogyha ő "buy and hold" stratégiát használ. Tehát a lehetséges hátránya a LEAP-nek nem számít, ha nem tartod meg 12 hónapnál tovább. 
Mert előtte eladod.
Amint megérted, hogyan működik és beilleszted a te saját tőzsdei rendszeredbe, már használhatod is,
használj LEAP –et!
Mondjuk, hogy te úgy számítod, hogy az IBM részvényei jók lesznek a következő évben. Ha nyereséget szeretnél egyszerűen IBM részvényeket vásárolsz, ugye? Ez egy egyszerű és logikus út, hogy profitot csinálj. Te az aktuális eladási áron megvásárolod az IBM részvényeit és várod, hogy az ár emelkedjék.
Addig, amíg meg nem tudod, hogy az IBM részvényekkel tudsz pénzt csinálni a  következő évben, de egy olcsóbb módon is…  az IBM LEAPS –ek vásárlásával. Ha ezt csinálod, akkor magadat egy kevésbé kockázatos helyzetbe hozod, mintha részvényt vásárolnál! 
Lehetséges ez? Lehetséges, hogy az opciók kevésbé rizikósak mint a részvények? Amikor úgy döntesz, hogy valódi dollárokkal kereskedsz, ha részvényt vásárolsz, az több pénzedbe kerül, mintha opciókat vásárolnál. Érdekes ugye?

A következő alkalommal az opciók ingadozása lesz a téma. Meg fogsz lepődni, hogy a valóság mennyire különbözik attól, amit ezelőtt hallottál. 

Légy sikeres!